Allergivänliga dammsugare - Vad ska man tänka på?

Är man allergiker så ställs kraven på ens dammsugare extra högt och det är flera saker som är väldigt viktiga att tänka på för att det ska bli rätt och att man ska få en produkt som faktiskt hjälper. Därför har vi skrivit ihop denna artikel med de viktigaste punkterna för dig som köpare att ha i åtanke.

1. Filtret i dammsugaren

Den kanske viktigaste punkten att tänka på är filtret i dammsugaren som behöver vara av högsta klass. Filtrets funktion är att rena luften som går genom dammsugaren så att den är helt ren när den kommer ut på andra sidan. Det låter kanske lite konstigt för många då alla dammsugare fångar upp dammet. Men i luften finns det mikroskopiska partiklar som går genom dammsugarpåsen och där kommer filtret in i bilden. Det finns lite olika alternativ att välja på med HEPA-filter är det absolut bästa alternativet då de fångar upp 99,9% av alla allergener och partiklar som går genom dammsugaren.

2. Att man köper en kraftfull dammsugare

För vanliga golv krävs inte så mycket av en dammsugare utan där klarar de flesta av jobbet på ett bra sätt. Men på mattor och mjuka möbler där dammet sitter fast hårdare och kryper ner i tyget så är det annorlunda och där är kraven på din dammsugares kraft betydligt högre. Så se till att din dammsugare är kraftfull nog att kunna städa även tjockare mattor.

3. En modell med flera olika munstycken

Denna punkten knyter samman med punkten ovan. Många modeller har olika medföljande munstycken som är designade för olika ändamål. Vissa munstycken är gjorda för specifika underlag som mattor, möbler eller sängen. Men vissa andra är designade för att man ska komma åt bättre i trånga utrymmen.

4. En modell som är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet

Astma och Allergiförbundet har en lista med modeller som de rekommenderar för allergiker. Vill man vara på den absolut säkraste sidan så bör man välja en modell från deras lista vilket garanterar att man får en modell som är bra för dig med allergiska problem.

5. Läs köpguider om allergivänliga dammsugare

Att läsa andras recensioner är alltid en stor fördel när man ska köpa en ny produkt och allergivänliga dammsugare är inget undantag. En sådan köpguide om allergivänliga dammsugare hittar du på dammsugarebästitest.se. De har testat fram de absolut bästa alternativen på marknaden just nu!

6. Snåla inte på din allergivänliga dammsugare

Om man vill ha en dammsugare som passar för dig som allergiker kan du inte snåla in på vilken modell du väljer. Tyvärr har du ett problem och behöver köpa en modell som är anpassad för att lösa problemet.

Bonustips

Om du har stora besvär och ofta får dem när du utför själva städningen så finns det en väldigt bra lösning som kommer i två steg.

1. Införskaffa en robotdammsugare som städar dagligen. Den kommer att städa de stora delarna av ditt hem och spara in väldigt mycket tid för dig och ta bort en stor del av själva momentet som kan trigga allergiska besvär.

2. Städa oftare. Med tiden robotdammsugaren sparar in så har du mer tid att lägga på att dammsuga mattor och uppe på möbler där damm ofta samlas. Och dammsuger du de områdena oftare så kommer det inte vara så mycket damm där att du får en reaktion.

Slutsats

Det är jobbigt att vara allergiker, men som tur är finns det tillräckligt bra teknik idag för att man ska slippa mycket av problemen. Så följ stegen i denna guiden för att hitta den perfekta allergivänliga dammsugaren för just dig!