Det senaste inom dammsugare

All teknik utvecklas i ett rasande tempo just nu, med allt från elbilar som blir allt bättre, tv-apparater med bättre bild, snabbare datorer och telefoner som har samma prestanda som en stationär dator hade för 10 år sedan. Men en bransch som många glömmer som går framåt i rask takt är dammsugare, där deras prestanda och effektivitet ständigt blir bättre. Så i denna artikel kommer vi att gå igenom vad som är det senaste inom dammsugar branschen!

Vad är det senaste?

Här kommer vi att skriva ihop de saker som är väldigt moderna och är det som är det senaste när det kommer till dammsugare.

1. Skaftdammsugare

Skaftdammsugare är en typ av dammsugare som är utformad med ett skaft, där munstycket sitter i ena änden och motor, batteri och handtag sitter i den andra. Skaftdammsugare har många fördelar och de mest framträdande är kanske att de inte har någon sladd, oftast inte har någon dammpåse (behållare istället) och är betydligt smidigare att manövrera runt i hemmet än en traditionell dammsugare. Det märket som ligger längst fram när det kommer till denna typ av dammsugare är Dyson och deras bästa modeller hittar du här!

2. Optimerat luftflöde

I princip alla stora märkena fokuserar mycket på att optimera luftflödet genom dammsugaren genom att ha rakare väg för luften att gå innan den kommer ut på andra sidan. Anledningen till att man lägger mycket tid på detta är att när luftflödet blir friare och mer effektivt så ökar sugkraften utan att man behöver sätta i en starkare motor som drar mer ström. Och då elektricitet blivit väldigt dyrt är det förstås ett bra försäljningsargument för tillverkarna. Även om en dammsugare inte drar så mycket ström.

3. Hållbarhet

Hållbarhetstänket har kommer även till denna bransch där fler och fler tillverkare lägger ner mycket energi på att använda bra material som går att återvinna och en del använder till och med återvunnet material vid tillverkningen av dammsugaren. Här ligger Electrolux i framkant där deras senaste dammsugare är gjorda i återvunnet material till över 75% och över 90% går att återvinna.

4. Tillbehör som underlättar städningen

Som vi nämnde tidigare så försöker man göra dammsugare mer effektiva genom bättre luftflöde för att inte behöva öka energiförbrukningen med en större motor, detsamma gäller med de medföljande tillbehören. Till de flesta dammsugare får man idag med flera olika munstycken som är anpassade för olika underlag. Där man ofta får ett som är för hårda golv, ett som är anpassat för mattor där många dammsugare har problem, ett för möbler och ett spaltmunstycke för trånga utrymmen. Men självklart finns det fler alternativ än så på vissa modeller.

5. Bättre batterier på sladdlösa modeller

Sladdlösa dammsugare blir allt mer poppis och självklart är det så att det blir enklare att dammsuga om man slipper ha en sladd som stör en hela tiden. Men nyckeln till att ge denna typen tillräckligt bra kraft utan att tumma på körtiden är genom att få till riktigt bra batterier. Så här läggs mycket energi och i takt med att batteritekniken utvecklas blir sladdlösa alternativ allt mer populära.

Slutsats

Även dammsugare utvecklas och blir allt bättre. Vi som regelbundet testat dammsugare tycker att mycket av det nya som kommer är väldigt smidigt och förenklar städningen. Så kolla upp hur bra din dammsugare presterar på ovanstående punkter och se om det inte börjar bli dags för en ny modell.